piątek, 28 grudnia 2012

zupa jabłkowo-selerowa z curry


Dostaliśmy od koleżanki w prezencie przepis (Ona ukradła Mamie), na początku podeszliśmy do niego z rezerwą :) Po konsumpcji wszelkie wątpliwości się rozwiały, jest po prostu pyszna! Dzięki Weronika :)

Składniki:

  • 3 jabłka
  • 3-4 gałązki selera naciowego (można też ponoć dać w zamian bulwę)
  • 1 czubata łyżeczka curry (daliśmy łyżkę)
  • 1-2 cebule
  • 300-400 ml wywaru warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • kapka oliwy
  • pęczek pietruszki


W głębokiej patelni rozgrzejcie masło, dodajcie kapkę oliwy, żeby się nie spaliło, wrzućcie pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażcie aż się zeszkli. Dodajcie curry, wymieszajcie, wrzućcie pokrojone jabłka i seler. Zmniejszcie ogień, przykryjcie i duście przez ok.15 min. Dolejcie wywar i gotujcie kolejne 15-20 min. Zmiksujcie. Możecie podawać ze śmietaną,  a na pewno z dużą ilością natki! Smacznego!




3 komentarze:

  1. Bardzo oryginalne połączenie smaków...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. które dają bardzo oryginalny smak ;)

      Usuń
  2. Ugotowałam, mniaaaaaaaaam.
    Jestem już wierną fanką Waszych zup :)

    OdpowiedzUsuń