czwartek, 6 grudnia 2012

pierogi pszenno-żytnie z łososiem


Potrawy świąteczne, szczególnie te wigilijne, to tradycja, historia, rodzina, emocje...
Nie będziemy Wam zatem podpowiadać jak mają wyglądać i smakować karp, pierogi z kapustą i grzybami, czy też barszcz..., raczej podpowiemy co możecie jeszcze obok nich postawić.

Poniżej przepis na pierogi z łososiem Tomka Woźniaka, którego bardzo lubimy i szanujemy :)
W oryginale pierogi podawane są z sosem bazyliowym, na święta możecie spokojnie zastąpić go po prostu roztopionym masłem, czy kilkoma kroplami oliwy :)

Składniki (dla 4 osób):

ciasto

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki żytniej (typ 2000)
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • sól, pieprz


farsz

  • 400 g łososia ze skórą
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 jajko
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej


sos bazyliowy

  • 1 pęczek bazylii
  • kilka listków mięty
  • oliwa
  • sól, pieprz






Składniki na ciasto wyrabiajcie ręcznie, lub wrzućcie do malaksera. Uformujcie z ciasta kulę i zawińcie w folię. Łososia ugotujcie na parze przez 10 min, lub upieczcie w 180'C przez 15 min. Zdejmijcie skórę, podzielcie mięso na małe kawałki, dodajcie do niego skórkę z cytryny i pomarańczy, oliwę, jajko, posiekaną natkę, doprawcie solą, pieprzem, oraz gałką muszkatołową.
Na posypanym mąką blacie rozwałkujcie ciasto na grubość 2 mm, a potem za pomocą szklanki wykrójcie z niego kółka. Na środku każdego połóżcie czubatą łyżkę farszu, złóżcie na pół i uformujcie pierogi, sklejając brzegi. Pierogi ugotujcie w osolonym wrzątku przez kilka minut, aż wypłyną na powierzchnię.
Listki bazylii i mięty zmiksujcie z odrobiną oliwy, doprawicie solą i pieprzem. Możecie posypać pierogi parmezanem. Smacznego!

1 komentarz: