wtorek, 4 grudnia 2012

drożdżowe pierożki z kurczakiem, grzybami i porem


Świetne na ciepłą przystawkę czy też normalny posiłek, są bardzo sycące.

Składniki (8 pierożków/bułeczek)

ciasto

  • 140 ml lekko ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli


nadzienie

  • 2 piersi kurczaka (ok. 250 g)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • 200 g pieczarek
  • 1 duży por
  • 1 łyżka masła
  • 8 łyżek pasty pomidorowej
  • 3 łyżki sezamu
  • żółtko






Najpierw zajmijcie się ciastem. Roztopcie masło. Mleko podgrzejcie, wrzućcie drożdże i cukier, dobrze wymieszajcie. Do miski wrzućcie mąkę, drożdże z mlekiem i cukrem, oraz masło. Zagniećcie ciasto, aż będzie gładkie. Przykryjcie ściereczką i odstawcie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1/2 h.
Kurczaka umyjcie i pokrójcie w średniej wielkości kawałki, obtoczcie we wszystkich przyprawach. Na patelni rozgrzejcie łyżkę oleju, smażcie kurczaka, aż się zrumieni. Na drugiej patelni podsmażcie na maśle posiekanego pora. Pieczarki pokrójcie w plastry. Piekarnik rozgrzejcie do 180'C.
Po 1/2 h zagniećcie ciasto raz jeszcze, podzielcie na 8 części, każdą rozwałkujcie na małe koła.
Na ciasto nakładajcie pastę pomidorową, kurczaka, pieczarki i pora. Zawińcie w pierożki, posmarujcie żółtkiem i posypcie sezamem. Pieczcie ok. 20 min, aż będą zrumienione. Smacznego!











1 komentarz: