czwartek, 8 listopada 2012

harira - marokańska zupa z soczewicy


Jest zimno, pożywne, gorące zupy jeść trzeba. Poza tym, że rozgrzeje to jeszcze smakiem zachwyci. 
Podane poniżej ilości starczają na cztery porcje.

Składniki:


  • 150 g zielonej soczewicy,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 duża cebula,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • 2 cm korzenia imbiru,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 małej papryczki chili
  • 1 puszka cieciorki,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 1,7 l wody,
  • natka pietruszki lub kolendry,
  • sól, pieprz.


Soczewicę moczcie przez kilka godzin. Pamiętajcie, żeby przynajmniej raz zmienić wodę. Na głębokiej patelni lub w garnku roztopcie masło i wrzućcie posiekaną cebulę i posiekane łodygi selera. Jak cebula zmięknie dodajcie wszystkie przyprawy. Dobrze wymieszajcie żeby mieć pewność, że smaki się połączyły. Odcedźcie soczewicę, odlejcie wodę z cieciorki i wrzućcie na patelnię lub do garnka razem z pomidorami. Wszystko zalejcie wrzącą wodą. Przyprawcie solą i pieprzem. Gotujcie na średnim ogniu przez ok. półtorej godziny. Podawajcie z natką pietruszki lub z kolendrą. Smacznego!



1 komentarz: