poniedziałek, 1 października 2012

ryż z warzywami i mlekiem kokosowym


Świetny jako osobne danie, jak i dodatek do mięs czy ryb.

Składniki:


  • 1 szklanka ryżu
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru
  • 1/2 szklanki zielonego groszku
  • 3/4 szklanki mleka kokosowego
  • 2 goździki
  • 1 liść laurowy
  • 1-2 ziarna kardamonu, rozdrobnionych w moździerzu (opcjonalnie)
  • kilka kropel sriracha (opcjonalnie)
  • olej
  • sól


Na głębokiej patelni rozgrzejcie olej, wrzućcie liść laurowy, goździki i kardamon. Dodajcie pokrojoną w kostkę cebulę, imbir, czosnek i smażcie na średnim ogniu aż cebula trochę zmięknie. Dodajcie pomidory, groszek, sól, sriracha, jeśli używacie i gotujcie ok. 5 min. Wsypcie ryż, zalejcie mlekiem kokosowym, wymieszajcie i gotujcie, aż ryż się dobrze ugotuje. Jeśli potrzeba, dodajcie jeszcze soli do smaku. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz