piątek, 5 października 2012

prosty krem z dyni (od Tyni)


Pewnego razu żona uraczyła mnie dyniowym wypasem. 
Podany za chwilę przepis będzie na jakieś 6 porcji. 

  • 2 kg dyni,
  • 1 cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • puszka pomidorów, 
  • odrobina sera pleśniowego, 
  • sól, pieprz 
  • gałka muszkatołowa (na czubek łyżeczki), 
  • parmezan. 


Cebulę i czosnek podsmażcie, dodajcie puszkę pomidorów, przyprawcie, gałką, solą, pieprzem, chwilę gotujcie na małym ogniu. Dynię obierzcie, pozbawcie pestek, pokroicie w kostkę, ugotujcie do miękkości i odcedźcie. Dodajcie do pomidorów, chwilę razem duście na małym ogniu. Zmiksujcie, dodajcie ser pleśniowy. Podawajcie z tartym parmezanem. Niebo w gębie, gwarantuję. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz