czwartek, 25 października 2012

makaron z pesto z cukinii


Dziś Światowy Dzień Makaronu! Świętujmy i gotujmy :)

Składniki:

  • 250 g makaronu, użyliśmy spaghetti
  • 2 średnie cukinie (ok. 450 g)
  • 50 g płatków migdałowych
  • 70 g startego parmezanu
  • 20 - 30 listków bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • chlust oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pieprz
  • 20 g uprażonych płatków migdałowych, do posypania


Ugotujcie makaron wg przepisu na opakowaniu. Cukinię umyjcie, przekrójcie wzdłuż i usuńcie pestki łyżką. Pokrójcie na kawałki,wrzućcie do wrzątku i gotujcie do miękkości (kilka minut). Odcedźcie i odstawcie do wystygnięcia. Do malaksera wrzućcie: bazylię, płatki migdałowe, parmezan, czosnek, sól, zimną cukinię, wlejcie sok z cytryny i zmiksujcie. Powoli dolewajcie oliwę, aż otrzymacie gładką masę.
Odcedźcie makaron, włóżcie go do garnka, w którym go gotowaliście, dodajcie gotowe pesto, wymieszajcie, wyłóżcie na talerze, popieprzcie do smaku i posypcie uprażonymi płatkami migdałowymi. Smacznego!






3 komentarze:

  1. uwielbiam wszystko co ma w sobie płatki migdałowe, a jeśli jest do tego makaron to jestem w siódmym niebie. :)

    OdpowiedzUsuń