niedziela, 7 października 2012

hiszpańska tortilla



Tradycyjną przyrządza się z ziemniaków, cebuli, jajek i oliwy. Można ją wzbogacić kiełbasą albo papryką. Hiszpańska zdecydowanie różni się od meksykańskich placków z mąki kukurydzianej również zwanych tortilla. 

Składniki: (4-6 osób) 

  • 1 szklanka + 2 łyżki oliwy, 
  • 1 cebula, 
  • 1 kg ziemniaków (średniej wielkości), 
  • 6 jajek, 
  • łyżeczka soli, 
  • szczypiorek do posypania. 





Na głębszej patelni o średnicy ok. 30 cm rozgrzejcie szklankę oliwy. Wrzućcie pokrojoną w cienkie pióra cebulę i smażcie przez 7-10 minut, aż zmięknie, ale nie zrobi się brązowa. Dodajcie pokrojone w plastry ziemniaki, wymieszajcie żeby wszystkie pokryły się oliwą. Przykryjcie i gotujcie na średnim ogniu przez ok.20 minut, aż ziemniaki zmiękną. W dużej misce roztrzepcie jajka, dodajcie sól. Przy pomocy łyżki cedzakowej przełóżcie ziemniaki i cebulą do miski z jajkami i delikatnie wymieszajcie. Wyczyśćcie patelnię i rozgrzejcie na niej dwie łyżki oliwy. Masę z miski przelejcie na patelnię i smażcie na średnim ogniu przez ok. 7-10 minut. Jajka powinny być ścięte na brzegach. Patelnie przykryjcie dużym talerzem albo deską do krojenia. Ostrożnie obróćcie patelnię do góry dnem i przełóżcie tortille na talerz. Patelnię postawcie na kuchence i ostrożnie przełóżcie na nią placek tak żeby mógł przypiec się z drugiej strony. Po ok. 5-7 minutach tortilla powinna być gotowa. Przełóżcie na duży talerz. Przed pokrojeniem odczekajcie 10 minut żeby wystygła nieco. Podawajcie posypaną szczypiorkiem. Dobrze smakuje z kwaśną śmietaną. Smacznego!



10 komentarzy:

  1. wygląda smacznie, od jakiegoś czasu też się zabieram do wykonania. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też dość długo się zbieraliśmy. Warto!

      Usuń
  2. jedno z moich najulubieńszych dań z kuchni hiszpańskiej!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajne jest to, że można najrozmaitsze wariacje przygotowywać.

      Usuń
  3. wygląda bardzo apetycznie :))) idealny obiad!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mieszkalam kiedys z dwiema Hiszpankami i zajadalysmy sie tym daniem od czasu do czasu robiac tez odmiane z papryka lub miesem. Ach... Dzieki za przypomnienie dania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z mięsem do bardzo słuszna koncepcja jest :)

      Usuń
  5. Bardzo fajne kolory na tych Waszych fotach! A tortilla klasyczna jest zdecydowanie najlepsza. Pysznie u Was!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy! Wszystkiego smacznego życzymy :)

      Usuń