Tradycyjną przyrządza się z ziemniaków, cebuli, jajek i oliwy. Można ją wzbogacić kiełbasą albo papryką. Hiszpańska zdecydowanie różni się od meksykańskich placków z mąki kukurydzianej również zwanych tortilla.
Składniki: (4-6 osób)
- 1 szklanka + 2 łyżki oliwy,
- 1 cebula,
- 1 kg ziemniaków (średniej wielkości),
- 6 jajek,
- łyżeczka soli,
- szczypiorek do posypania.
Na głębszej patelni o średnicy ok. 30 cm rozgrzejcie szklankę oliwy. Wrzućcie pokrojoną w cienkie pióra cebulę i smażcie przez 7-10 minut, aż zmięknie, ale nie zrobi się brązowa. Dodajcie pokrojone w plastry ziemniaki, wymieszajcie żeby wszystkie pokryły się oliwą. Przykryjcie i gotujcie na średnim ogniu przez ok.20 minut, aż ziemniaki zmiękną. W dużej misce roztrzepcie jajka, dodajcie sól. Przy pomocy łyżki cedzakowej przełóżcie ziemniaki i cebulą do miski z jajkami i delikatnie wymieszajcie. Wyczyśćcie patelnię i rozgrzejcie na niej dwie łyżki oliwy. Masę z miski przelejcie na patelnię i smażcie na średnim ogniu przez ok. 7-10 minut. Jajka powinny być ścięte na brzegach. Patelnie przykryjcie dużym talerzem albo deską do krojenia. Ostrożnie obróćcie patelnię do góry dnem i przełóżcie tortille na talerz. Patelnię postawcie na kuchence i ostrożnie przełóżcie na nią placek tak żeby mógł przypiec się z drugiej strony. Po ok. 5-7 minutach tortilla powinna być gotowa. Przełóżcie na duży talerz. Przed pokrojeniem odczekajcie 10 minut żeby wystygła nieco. Podawajcie posypaną szczypiorkiem. Dobrze smakuje z kwaśną śmietaną. Smacznego!
wygląda smacznie, od jakiegoś czasu też się zabieram do wykonania. ;)
OdpowiedzUsuńMy też dość długo się zbieraliśmy. Warto!
Usuńjedno z moich najulubieńszych dań z kuchni hiszpańskiej!
OdpowiedzUsuńFajne jest to, że można najrozmaitsze wariacje przygotowywać.
Usuńwygląda bardzo apetycznie :))) idealny obiad!
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
UsuńMieszkalam kiedys z dwiema Hiszpankami i zajadalysmy sie tym daniem od czasu do czasu robiac tez odmiane z papryka lub miesem. Ach... Dzieki za przypomnienie dania :)
OdpowiedzUsuńZ mięsem do bardzo słuszna koncepcja jest :)
UsuńBardzo fajne kolory na tych Waszych fotach! A tortilla klasyczna jest zdecydowanie najlepsza. Pysznie u Was!!
OdpowiedzUsuńDziękujemy! Wszystkiego smacznego życzymy :)
UsuńApetycznie wygląda i wydaje się być syte. Nie wiedziałam, że z tak prostych składników można zrobić takie cudeńko. Szkoda że szczypiorku nie mam ale i tak robię... Dzięki za super pomysł na kolację :)
OdpowiedzUsuń