poniedziałek, 29 października 2012

falafel


Pierwszy raz jadłem grubo ponad dekadę temu w stołecznej Samirze. Miłość trwa po dziś dzień. Wstyd się przyznać, ale dopiero teraz wpadłem na to, że możemy zrobić je sami :)

Składniki na ok. 20 sztuk:
  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 1/2 puszki zielonego groszku,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 2 łyżki posiekanej kolendry,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • 1 łyżeczka utartych ziaren kolendry,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4-6 łyżek mąki,
  • 1/2 litra oleju roślinnego do smażenia.
Ciecierzycę, groszek, posiekaną cebulę, pietruszkę, kolendrę, sól, paprykę, posiekany czosnek, kumin i utarte w moździerzu ziarna kolendry wrzućcie do miski malaksera i zmiksujcie tak, żeby masa pozostała grudkowata. Dodajcie mąkę, proszek do pieczenia i jeszcze raz przez chwilę miksujcie. Masa powinna być ziarnista. Pozostawcie ją na ok. godzinę w lodówce.

Wyjmijcie z lodówki i uformujcie kulki wielkości orzecha włoskiego. 
Do garnka o głębokim dnie wlejcie olej. Poczekajcie jak się dobrze rozgrzeje. Wrzućcie kotleciki i smażcie na średnim ogniu aż nabiorą złoto-brązowego koloru. Wrzucajcie partiami tak, żeby miały trochę miejsca w garnku. Gotowe przełóżcie do odsączenia na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podawajcie z pitą albo chlebkiem naan i gęstym jogurtem. Smacznego!








4 komentarze:

  1. Ale to smakowicie wygląda. Na jutrzejszą kolację jak znalazł!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. a mi sie jakos pala szybko?:( wkladam do rozgrzanego tluszczu doslownie na chwile i wychodza brazowe, a nie zlociste:(

    madi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko mi powiedzieć co może być nie tak. Nam jeszcze się nie przypaiły. Spróbuj może z olejem od innego producenta.

      Usuń
  3. Bardzo smaczne wyszły. Żeby się nie przypalały trzeba je smażyć na trochę mniejszym ogniu, mi się zaczęły mocno rumienić, zmniejszyłam gaz i nie było problemu.

    OdpowiedzUsuń