środa, 12 września 2012

kanapka z kurczakiem, winogronami i rukolą


I co z tego, że łatwo się tym ubrudzić, wypada to i owo? Kanapki lubimy bardzo!
Kilka kęsów i jesteście najedzeni :)

Składniki:

  • bułka typu ciabatta, przekrojona wzdłuż
  • 2 piersi z kurczaka
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 jajko, rozmącone
  • olej do smażenia
  • 1 szklanka winogron, lekko "zmiażdżonych" palcami
  • 100g liści rukoli

sos do kanapek:
  • 1/4 szklanki gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Piersi z kurczaka posólcie, popieprzcie i polejcie sokiem z cytryny, odstawcie na chwilę do lodówki. Wymieszajcie składniki sosu i odstawcie na bok.
Przygotujcie "linię produkcyjną" do panierki, na osobnych talerzykach wysypcie mąkę, bułkę tartą i rozmącone jajko. Rozgrzejcie olej na patelni. Kurczaka po kolei obtoczcie w: mące, jajku i bułce. Smażcie po ok 3min z każdej strony, odłóżcie na ręcznik papierowy.
Ciabattę przekrojoną na pół posmarujcie z obu stron sosem balsamicznym, ułóżcie na tym kurczaka, następnie winogrona i liście rukoli, przykryjcie znów ciabattą. Smacznego!



4 komentarze:

  1. Wygląda naprawdę smakowicie - z chęcia zjadłabym takie śniadanko!!!

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. winogrona nadają wykwintności.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna opakowana ; ) i super oryginalny dobór składników ; )

    OdpowiedzUsuń