Trafiliśmy ostatnio w jednym z kanałów kulinarnych na prosty przepis na białą rybę.
Postanowiliśmy go dla Was przetestować. Wynik jest jak najbardziej pozytywny, spróbujcie! :)
Składniki:
- 2-3 filety białej ryby o zwartym mięsie
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 3 łyżki mąki pszennej
- oliwa z oliwek
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina
- 2 łyżki czarnych oliwek, posiekanych w plastry (na stanie mieliśmy tylko zielone :>)
- 2 łyżki listków rozmarynu, i 2 gałązki do dekoracji
- 1 łyżka masła
- 1 cytryna pokrojona w cząstki, do dekoracji
Filety posólcie i popieprzcie. Lekko oprószcie mąką, nadmiar strząśnijcie. Na rozgrzaną na patelni oliwę wyłóżcie filety i smażcie 1-2min. Zmniejszcie ogień i przewróćcie filety na drugą stronę i smażcie 1-2min. Odlejcie delikatnie oliwę z patelni i wrzućcie na nią z boku ryby czosnek i smażcie 10-15 sek, po czym zalejcie wszystko winem, dorzućcie oliwki i rozmaryn, gotujcie, aż wino odparuje. Na podgrzane talerze wyłóżcie rybę, następnie do pozostałych na patelni dobroci dorzućcie masło. Maślano-oliwkowo-rozmarynowym sosem polejcie rybę. Obok wyłóżcie cząstki cytryny do skropienia. Wyłóżcie gałązki rozmarynu, podawajcie. Dobrze smakuje z ryżem. Smacznego!

Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza