wtorek, 28 sierpnia 2012

ryba z rozmarynem i oliwkami




Trafiliśmy ostatnio w jednym z kanałów kulinarnych na prosty przepis na białą rybę.
Postanowiliśmy go dla Was przetestować. Wynik jest jak najbardziej pozytywny, spróbujcie! :)

Składniki:

  • 2-3 filety białej ryby o zwartym mięsie
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • oliwa z oliwek
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina
  • 2 łyżki czarnych oliwek, posiekanych w plastry (na stanie mieliśmy tylko zielone :>)
  • 2 łyżki listków rozmarynu, i 2 gałązki do dekoracji
  • 1 łyżka masła
  • 1 cytryna pokrojona w cząstki, do dekoracji




Filety posólcie i popieprzcie. Lekko oprószcie mąką, nadmiar strząśnijcie. Na rozgrzaną na patelni oliwę wyłóżcie filety i smażcie 1-2min. Zmniejszcie ogień i przewróćcie filety na drugą stronę i smażcie 1-2min. Odlejcie delikatnie oliwę z patelni i wrzućcie na nią z boku ryby czosnek i smażcie 10-15 sek, po czym zalejcie wszystko winem, dorzućcie oliwki i rozmaryn, gotujcie, aż wino odparuje. Na podgrzane talerze wyłóżcie rybę, następnie do pozostałych na patelni dobroci dorzućcie masło. Maślano-oliwkowo-rozmarynowym sosem polejcie rybę. Obok wyłóżcie cząstki cytryny do skropienia. Wyłóżcie gałązki rozmarynu, podawajcie. Dobrze smakuje z ryżem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz