czwartek, 23 sierpnia 2012

bruschetta z pomidorami i jajkiem w koszulce


Kilka składników, kilka minut i śniadanie gotowe.

Będziecie potrzebować:

  • 1 duży pomidor,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • kilka listków bazylii,
  • bagietka,
  • oliwa,
  • sól i pieprz,
  • łyżka octu winnego


Wstawcie wodę potrzebną do ugotowania jajek. Z pomidorów usuńcie gniazda nasienne. Pokrójcie w drobną kostkę, dodajcie posiekaną bazylię, posiekany czosnek, oliwę, pieprz i sól. Wszytko dobrze wymieszajcie i odstawcie na chwilę. Bagietkę pokrójcie na kromki, skropcie oliwą i podpieczcie na patelni. Jak będą chrupiące i rumiane zdejmijcie i natrzyjcie ząbkiem czosnku. Na grzankach poukładajcie pomidory. Gdy woda się zagotuje dodajcie łyżkę octu winnego i wbijcie ostrożnie pierwsze jajko. Po ok. 2-3 minutach wyjmijcie jajko łyżką cedzakową i przełóżcie na pomidory. To samo zróbcie z drugim jajkiem. Smacznego!

1 komentarz: