Kilka składników, kilka minut i śniadanie gotowe.
Będziecie potrzebować:
- 1 duży pomidor,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- kilka listków bazylii,
- bagietka,
- oliwa,
- sól i pieprz,
- łyżka octu winnego
Wstawcie wodę potrzebną do ugotowania jajek. Z pomidorów usuńcie gniazda nasienne. Pokrójcie w drobną kostkę, dodajcie posiekaną bazylię, posiekany czosnek, oliwę, pieprz i sól. Wszytko dobrze wymieszajcie i odstawcie na chwilę. Bagietkę pokrójcie na kromki, skropcie oliwą i podpieczcie na patelni. Jak będą chrupiące i rumiane zdejmijcie i natrzyjcie ząbkiem czosnku. Na grzankach poukładajcie pomidory. Gdy woda się zagotuje dodajcie łyżkę octu winnego i wbijcie ostrożnie pierwsze jajko. Po ok. 2-3 minutach wyjmijcie jajko łyżką cedzakową i przełóżcie na pomidory. To samo zróbcie z drugim jajkiem. Smacznego!
świetnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń