czwartek, 12 lipca 2012

wieprzowina z czosnkiem



i warzywami sezonowymi, czyli cukinią i bakłażanami oraz sosem.

Składniki:

  • 8 ząbków czosnku
  • 8 łyżek oliwy
  • 1/2kg wieprzowiny, użyliśmy polędwicy
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • garść lekko uprażonego sezamu (opcjonalnie)
  • posiekana dymka do posypania (opcjonalnie)

sos:

  • 250ml jogurtu greckiego
  • 1 cukinia starta na tarce do warzyw
  • 1 pęczek dymki

Pokrojony w ćwiartki czosnek podsmażcie w rondlu na oliwie. Dodajcie pokrojoną w paski wieprzowinę, wlejcie sos sojowy, smażcie 10min, aż mięso zbrązowieje. Dorzućcie pokrojonego w kostkę bakłażana, a po chwili pokrojoną w kostkę cukinię. Doprawcie ziołami, pieprzem i solą, duście 15-20min. Jeśli warzywa i mięso zaczną przywierać do dna rondla, dolejcie 1/2 szklanki wody.
Zróbcie sos, połączcie ze sobą wszystkie składniki, doprawcie solą i pieprzem.
Mięso podawajcie z sosem, możecie też posypać je dymką i sezamem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz