i warzywami sezonowymi, czyli cukinią i bakłażanami oraz sosem.
Składniki:
- 8 ząbków czosnku
- 8 łyżek oliwy
- 1/2kg wieprzowiny, użyliśmy polędwicy
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- sól, pieprz
- garść lekko uprażonego sezamu (opcjonalnie)
- posiekana dymka do posypania (opcjonalnie)
sos:
- 250ml jogurtu greckiego
- 1 cukinia starta na tarce do warzyw
- 1 pęczek dymki
Pokrojony w ćwiartki czosnek podsmażcie w rondlu na oliwie. Dodajcie pokrojoną w paski wieprzowinę, wlejcie sos sojowy, smażcie 10min, aż mięso zbrązowieje. Dorzućcie pokrojonego w kostkę bakłażana, a po chwili pokrojoną w kostkę cukinię. Doprawcie ziołami, pieprzem i solą, duście 15-20min. Jeśli warzywa i mięso zaczną przywierać do dna rondla, dolejcie 1/2 szklanki wody.
Zróbcie sos, połączcie ze sobą wszystkie składniki, doprawcie solą i pieprzem.
Mięso podawajcie z sosem, możecie też posypać je dymką i sezamem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza