poniedziałek, 9 lipca 2012

smażona cukinia w sosie z pinioli



Kolejne hiszpańskie tapas, wyborne na wieczorną, letnią kolację.

Składniki:

  • 450g cukinii
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • olej słonecznikowy do smażenia
  • sól morska


Sos:

  • 100g pinioli
  • 1 obrany ząbek czosnek
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • sól, pieprz


Zacznijcie od sosu.
Piniole razem z czosnkiem wrzućcie do blendera i utrzyjcie na gładką masę. Przy pracującej maszynie wlejcie powoli oliwę, sok z cytryny oraz wodę, aby powstał gładki sos. Dorzućcie natkę i doprawcie solą i pieprzem.
Cukinię pokrójcie w plastry grubości ok.5mm. Mąkę i paprykę wsypcie do torebki foliowej i wymieszajcie. Jajko ubijcie z mlekiem w misce. Plastry cukinii wrzućcie do mąki i podrzucajcie, aż będą dokładnie obtoczone.
Na patelnię o grubym dnie wlejcie 1cm oleju słonecznikowego i rozgrzejcie go.
Plastry cukinii zanurzcie w rozmąconym z mlekiem jajku i kładźcie na gorący olej. Smażcie przez 2 min, aż cukinia będzie chrupka i złotobrązowa. Wyjmujcie łyżką cedzakową i odsączcie na ręczniku papierowym. Podawajcie gorące z sosem. Możecie posypać solą morską. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz