sobota, 14 lipca 2012

ryba z bobem w sosie aioli



Sezon na bób w pełni! Niebawem inne jego odsłony.

Składniki:

  • 4 filety ryby (dorsz, halibut, mintaj, czy co tam lubicie)
  • 1/2kg bobu
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka cukru

Sos aioli:

  • składniki i sposób przyrządzenia znajdziecie tutaj

Bób przepłuczcie i zalejcie w garnku wodą, ma być jej 2 razy więcej niż bobu. Dodajcie cukier i gotujcie na dużym ogniu pod przykryciem, jak się woda zagotuje dosypcie trochę soli i gotujcie jeszcze ok 15-20min (młody bób potrzebuje ok 15min, ten starszy nawet do 30min). Uważajcie, żeby go nie rozgotować. W międzyczasie ugotujcie na parze rybę. Jeśli macie parowar, to wiecie co robić :) Jeśli nie, zawieście nad większym garnkiem sito, do garnka wlejcie trochę wody i zagotujcie. Rybę opruszoną solą i pieprzem ułóżcie na sicie i przykryjcie. Ryba będzie gotowa w 5min. Bób odcedźcie, obierzcie ze skórki. Rybę i bób podawajcie z przygotowanym wcześniej sosem aioli. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz