środa, 11 lipca 2012

mus brokułowy



Gdy zobaczyłam w jednym z magazynów kulinarnych to piękne "drzewo brokułowe", zapragnęłam stworzyć takie w naszej kuchni. Was też do tego zachęcam!

Składniki:

  • 1 brokuł średniej wielkości
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki kremówki
  • 3 jajka
  • sól, pieprz

Brokuł umyjcie, odetnijcie nóżkę, którą obierzcie ze skórki. Resztę brokułu podzielcie na różyczki. Cebulę obierzcie i pokrójcie na cząstki. W osolonym wrzątku ugotujcie do miękkości nóżkę brokułu i cebulę. Dorzućcie różyczki brokułu, gotujcie 2min. Odcedźcie, odłóżcie 4-6 różyczek, a resztę zmiksujcie ze śmietaną i jajkami. Przyprawcie solą i pieprzem. Odłożone różyczki włóżcie do żaroodpornych foremek, zalejcie je masą. Pieczcie 20-25min w kąpieli wodnej w temp. 180'C (foremki powinny być ustawione w większej formie z wodą i zanurzone do połowy swojej wysokości). Po upieczeniu, odstawcie foremki do wystygnięcia, następnie delikatnie wyciągnijcie upieczony mus. Smacznego!


7 komentarzy:

  1. uwielbiam brokuła, ale tak go jeszcze nie jadłam... dodaję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zastanawiam się czy dałoby się pominąć kąpiel wodną, bo to tego momentu brzmi szybko i łatwo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kąpiel nie komplikuje sprawy. Wstawienie kokilek do brytfanki z wodą nie wpływa specjalnie mocno na czas przygotowania ;)

      Usuń
    2. Nie, nie :) chodzi o to, że nie mam tylu naczyń by to powstawiać :D taka techniczna kwestia.

      Usuń
    3. @Veggy - ja kokilki zawsze wstawiam do blaszki szczelnie wyłożonej folią aluminiową. Jak na razie powodzi nie było :)

      A pomysł świetny - wyglądają genialnie!!

      Usuń
  3. U sąsiada jakiś gar się zawsze znajdzie ;)

    OdpowiedzUsuń