niedziela, 26 sierpnia 2012

cannelloni ze szpinakiem od Jamiego Olivera


Wydaje mi się, że nawet Ci, którzy nie wyobrażają sobie posiłku bez mięsa zakochają się w tym daniu. Przygotowuje się dłużej niż stek, ale naprawdę warto.

Składniki dla 4 osób:

  • 2 łyżeczki masła,oliwa,
  • 2 ząbki czosnku,
  • garść świeżego oregano,
  • płaska łyżeczka startej gałki muszkatołowej,
  • 300g świeżego szpinaku,
  • garść świeżej bazylii,
  • 2 puszki pomidorów,
  • sól, pieprz,
  • szczypta cukru,
  • 400g ricotty,
  • 2 garście świeżo startego parmezanu,
  • 16 rurek cannelloni,
  • 200g mozzarelli

Sos:

  • 500 ml kwaśnej śmietany 18%,
  • 3 fileciki anchois,
  • 2 garście świeżo startego parmezanu

Rondel lub głęboką patelnię postawcie na mocnym ogniu, wlejcie oliwę, dodajcie masło, jeden pokrojony na cienkie plasterki ząbek czosnku, garść oregano i gałkę muszkatołową. Dobrze zamieszajcie i po chwili dodajcie szpinak tyle ile się zmieści, jak się zredukuje dodajcie resztę. Po ok. 5 minutach przełóżcie szpinak do miski i zostawcie do ostygnięcia. Garnek postawcie z powrotem na ogniu, wlejcie dodajcie drugi ząbek czosnku i pomidory z puszki. Jedną z puszek napełnijcie do połowy wodą i wlejcie do garnka. Zagotujcie, zmniejszcie ogień dodajcie sól, pieprz, cukier i gotujcie ok. 10 minut na wolnym ogniu. Jak sos lekko zgęstnieje dodajcie porwana bazylię i odstawcie.Wyciśnijcie do miski wodę ze szpinaku. Szpinak posiekajcie bardzo drobno i wymieszajcie w misce z wodą. Dodajcie ricottę i garść parmezanu. Wymieszajcie. Powstałą masą napełniajcie rurki cannelloni.Do napełniania możecie użyć rękawa cukierniczego, albo foliowej torebki z odciętym jednym rogiem. Napełnijcie rurki do pełna. Do zapiekania cannelloni przygotujcie żaroodporne naczynie takiej wielkości, żeby można było ułożyć rurki obok siebie w jednej warstwie. Do naczynia wlejcie sos pomidorowy i ułóżcie na nim cannelloni. Teraz czas na biały sos. Wymieszajcie śmietanę z drobno posiekanymi anchois, parmezanem, solą i pieprzem, dodajcie 2 łyżki wody, żeby nieco go rozrzedzić. Sos rozprowadźcie łyżką po rurkach, skropcie oliwą i posypcie resztą parmezanu. Na wierzchu porozrzucajcie pokruszoną mozzarellę. Zapiekajcie ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż nabierze złocistego koloru. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Ja 'kupuję' to jak najbardziej, uwielbiam szpinak, w cannelloni także :)

    OdpowiedzUsuń
  2. szpinak! króluje szpinak! :)

    OdpowiedzUsuń