Składniki dla 6 osób:
- 3/4 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego,
- 2 kajzerki,
- garść posiekanej, świeżej bazylii,
- 100 g tartego parmezanu,
- 2 jajka,
- 20 kuleczek mozzarelli,
- sól, pieprz,
- oliwa,
- 1/2 szklanki wody
Sos:
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 puszki pomidorów,
- sól, pieprz.
Bułki pokrójcie na małe kromki, zalejcie wodą i odstawcie. Jak zmiękną odciśnijcie wodę i porwijcie na drobne kawałki. Wrzućcie do miski. Dodajcie mięso, bazylię, parmezan, roztrzepane jajka, sól, pieprz. Wymieszajcie. Z powstałej masy uformujcie pulpeciki (powinno wyjść ok. 20) z kuleczkami mozzarelli w środku. Pulpety będą nieco większe niż piłeczka do golfa. Pulpety obsmażcie na rozgrzanej oliwie. Zróbcie sos. Posiekajcie cebulę i smażcie na oliwie do zrumienienia. Dodajcie posiekany czosnek smażcie 2-3 minuty uważając żeby czosnek się nie przypalił. Dodajcie pomidory, sól, pieprz. Gotujcie sos na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Odstawcie na chwilę do przestygnięcia. Przelejcie do malaksera i zmiksujcie na gładką masę. Sos wlejcie na dużą patelnię, dorzućcie pulpety i gotujcie na średnim ogniu przez ok. 15 minut. Możecie podać tak jak my, z penne. Smacznego!
lubię taki obiadek.
OdpowiedzUsuńto może być bardzo dobre. ciocia Es.
OdpowiedzUsuńCiociu Es, to jest bardzo dobre! ;)
Usuń