wtorek, 26 czerwca 2012

pulpety z mozzarellą w sosie pomidorowym


Składniki dla 6 osób:

  • 3/4 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego,
  • 2 kajzerki,
  • garść posiekanej, świeżej bazylii,
  • 100 g tartego parmezanu,
  • 2 jajka,
  • 20 kuleczek mozzarelli,
  • sól, pieprz,
  • oliwa,
  • 1/2 szklanki wody


Sos:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 puszki pomidorów,
  • sól, pieprz.


Bułki pokrójcie na małe kromki, zalejcie wodą i odstawcie. Jak zmiękną odciśnijcie wodę i porwijcie na drobne kawałki. Wrzućcie do miski. Dodajcie mięso, bazylię, parmezan, roztrzepane jajka, sól, pieprz. Wymieszajcie. Z powstałej masy uformujcie pulpeciki (powinno wyjść ok. 20) z kuleczkami mozzarelli w środku. Pulpety będą nieco większe niż piłeczka do golfa. Pulpety obsmażcie na rozgrzanej oliwie. Zróbcie sos. Posiekajcie cebulę i smażcie na oliwie do zrumienienia. Dodajcie posiekany czosnek smażcie 2-3 minuty uważając żeby czosnek się nie przypalił. Dodajcie pomidory, sól, pieprz. Gotujcie sos na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Odstawcie na chwilę do przestygnięcia. Przelejcie do malaksera i zmiksujcie na gładką masę. Sos wlejcie na dużą patelnię, dorzućcie pulpety i gotujcie na średnim ogniu przez ok. 15 minut. Możecie podać tak jak my, z penne. Smacznego!


3 komentarze: