jak ryba, to najlepiej z pieca :)
potrzebujecie:
- 3-4 filety z ryby (u nas gościł mintaj, może być dorsz, panga czy tilapia)
- 100-150g pokrojonych pieczarek
- 100ml śmietany do sosów
- 2-3 łyżki masła
- posiekany pęczek pietruszki
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- cytryna do skropienia
Piekarnik rozgrzejcie do 180'C, filety ryby połóżcie na osobnych kawałkach folii aluminiowej, każdy posólcie i popieprzcie, skropcie delikatnie oliwą.
Na patelnie wrzućcie masło, pokrojone pieczarki, lekko je posólcie i popieprzcie, jak pieczarki trochę zmiękną, dodajcie śmietanę i pietruszkę, czekajcie aż sos zgęstnieje. Skropcie cytryną i odstawcie do lekkiego ostygnięcia.
Połóżcie na każdym filecie po 2-3 łyżki pieczarek i zawińcie wszystko " w cukierek".
Włóżcie do piekarnika i pieczcie ok 20-30min. Świetnie smakuje z warzywnym antipasti, przepis tutaj Smacznego!
pychota :)
OdpowiedzUsuńrobię, do pieczarek dodam też grzyby leśne :) no i czosnek. Ciocia Es:)
OdpowiedzUsuńGrzyby leśne od mamy? :) Musiało być pyszne!
OdpowiedzUsuńa śmietana do sosów, to znaczy jaka? słodka czy jakaś 12/18?
OdpowiedzUsuń18% będzie ok :)
Usuń