piątek, 15 czerwca 2012

pieczona ryba z pieczarkami


jak ryba, to najlepiej z pieca :)

potrzebujecie:

  • 3-4 filety z ryby (u nas gościł mintaj, może być dorsz, panga czy tilapia)
  • 100-150g pokrojonych pieczarek
  • 100ml śmietany do sosów
  • 2-3 łyżki masła
  • posiekany pęczek pietruszki
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • cytryna do skropienia


Piekarnik rozgrzejcie do 180'C, filety ryby połóżcie na osobnych kawałkach folii aluminiowej, każdy posólcie i popieprzcie, skropcie delikatnie oliwą.
Na patelnie wrzućcie masło, pokrojone pieczarki, lekko je posólcie i popieprzcie, jak pieczarki trochę zmiękną, dodajcie śmietanę i pietruszkę, czekajcie aż sos zgęstnieje. Skropcie cytryną i odstawcie do lekkiego ostygnięcia.
Połóżcie na każdym filecie po 2-3 łyżki pieczarek i zawińcie wszystko " w cukierek".
Włóżcie do piekarnika i pieczcie ok 20-30min. Świetnie smakuje z warzywnym antipasti, przepis tutaj Smacznego!


3 komentarze:

  1. robię, do pieczarek dodam też grzyby leśne :) no i czosnek. Ciocia Es:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Grzyby leśne od mamy? :) Musiało być pyszne!

    OdpowiedzUsuń