poniedziałek, 28 maja 2012

smażony bakłażan z pomidorami i serem.


Szybka przystawka albo śniadanie.

Składniki:

1 bakłażan,
2 pomidory,
kilka listków bazylii,
ser gorgonzola ok. 30g
oliwa,
sól.

Bakłażana umyjcie, pokrójcie na półcentymetrowe plastry, posypcie solą i odstawcie na ok. 20 minut żeby puściły wodę. W międzyczasie pokrójcie pomidory na podobnej do bakłażanów grubości plastry. Smażcie na rozgrzanej oliwie po ok.2 minuty z każdej strony. Bakłażany opłuczcie i osuszcie. Smażcie na oliwie ok. 3 minuty z każdej strony. Bakłażany poprzekładajcie pomidorami jak na zdjęciu. Na górze poukładajcie kawałki sera (gorgonzolę możecie zastąpić np. kozim serem). Wszystko obsypcie posiekaną bazylią i skropcie oliwą. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Pokropiłabym to wszystko oliwą czosnkową - świetnie się nadaje do smażonego bakłażana.

    Zapraszam także do mojego konkursu gruszkowego. Wszystkie informacje są tutaj: http://nietylkopasta.blogspot.com/2012/05/nowy-konkurs-gruszka-i-pietruszka.html. Do wygrania 15 zestawów wartościowych nagród!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki. Słuszna koncepcja z tą oliwą ;)

    OdpowiedzUsuń