niedziela, 20 maja 2012

sałatka z cukinii ze świeżą miętą i rukolą



Mąż dostał niedawno w prezencie urodzinowym książkę kucharską naszych
ukochanych łakomych Włochów, którą przy okazji bardzo Wam polecamy!
Tam znaleźliśmy przepis na prostą i bardzo smaczną sałatkę z cukinii, potrzebujecie
do niej:

2-3 cukinie
kilka garści rukoli
garść mięty, drobno posiekanej
1-2 ząbki drobno posiekanego czosnku
4 łyżki stołowe octu balsamicznego
120ml oliwy z oliwek

W misce ubijcie trzepaczką oliwę z oliwek z octem, czosnkiem oraz miętą i odstawcie na bok.
Odkroicie końcówki cukinii, a następnie pokroicie wzdłuż, używając mandoliny lub nożyka do warzyw, aby otrzymać paseczki cieniutkie jak opłatek.
Paski cukinii dodajcie do dressingu, dokładnie wymieszajcie i zostawcie do marynowania na 10min lub dłużej.
Marynowane plasterki cukinii przełóżcie na półmisek. Dodajcie do nich rukolę, wymieszajcie i podawajcie. Smacznego!


2 komentarze: