poniedziałek, 14 maja 2012

Ryba z posypką i pieczone, młode ziemniaki


Składniki na dwie duże porcje:

Ryba
2 spore filety mintaja lub dorsza (mogą być 4 mniejsze),
2 pszenne bułki,
4 ząbki czosnku,
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego,
1/2 puszki anchois w oliwie,
1/2 słoika suszonych pomidorów w oliwie,
mały pęczek bazylii,
garść parmezanu,
1 cytryna,
ocet balsamiczny,
kilka gałązek świeżego rozmarynu i tymianku,
pieprz,sól

Ziemniaki:
1/2 kg młodych ziemniaków,
1/2 cytryny,
4-5 ząbków czosnku,
kilka gałązek rozmarynu i tymianku.

Umyte i lekko oskrobane ziemniaki zalejcie wrzątkiem, wrzućcie cytrynę dodajcie sól i gotujcie aż będą miękkie.
Rybę wymieszajcie w brytfance z koprem włoskim, solą, pieprzem i oliwą. Ułóżcie je skórą do dołu i wstawcie do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 5 minut.
W międzyczasie przygotujcie posypkę. Do malaksera wrzućcie duże kawałki bułki. Zmiksujcie. Dodajcie dwa obrane ząbki czosnku i trochę oliwy z anchois. Zmiksujcie i przesypcie do miski. Do pustego malaksera wrzućcie: anchois, suszone pomidory, czosnek, bazylię, parmezan, otartą skórkę z cytryny i wyciśnięty sok, trochę octu balsamicznego. Wszystko zmiksujcie na pastę. Wyciągnijcie rybę. Posmarujcie rybę pastą, posypcie bułką, wrzućcie gałązki ziół i skropcie oliwą. Odcedźcie ziemniaki. Przełóżcie do żaroodpornego naczynia. Polejcie obficie oliwą, dodajcie posiekane zioła, rozgniecione ząbki czosnku i trochę soli. Rybę i ziemniaki wstawcie razem na ok. 10 minut do piekarnika. Wyjmijcie gdy posypka zrobi się chrupiąca i złota. Smacznego!


4 komentarze:

  1. świetny przepis, mój ulubiony z książki Jamiego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda ładnie ale zdecydowanie nie może mieć taga wegetariańskie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki za info. Poprawimy błędy :)

    OdpowiedzUsuń