wtorek, 29 maja 2012

ryba w boczku i szparagi z sosem holenderskim


O szparagach z sosem holenderskim pisaliśmy tutaj przy okazji urodzinowego śniadania dla Justyny. Przepis na rybę w boczku znaleźliśmy w jednej z książek Jamiego Oliviera.

Składniki dla dwóch osób:

2 ok. 200-300g filety białej ryby (dorsz, mintaj),
6-8 plastrów wędzonego, cienko pokrojonego boczku,
2 gałązki rozmarynku,
sok i skórka z jednej cytryny,
pieprz,
olej do smażenia.

Filety przyprawcie pieprzem, sokiem z cytryny, posiekanym rozmarynem i drobno otartą skórką z cytryny. Rybę zostawcie na ok. 20 minut żeby "przeszła" przyprawami.
Rybę obsmażcie na rozgrzanej patelni z każdej strony po ok. 2 minuty.
Plastry boczku ułóżcie na desce tak aby delikatnie zachodziły na siebie. Połóżcie na nich rybę i zawińcie boczek. Jeśli filety nie są wystarczająco grube można je przekroić i położyć jeden na drugim. My tak zrobiliśmy. Nasz mintaj nie był bardzo mięsisty.
Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni. Rybę pieczcie ok. 10-12 minut aż boczek ładnie się przypiecze. Gdy ryba jest w piekarniku przygotujcie szparagi i sos. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz