czwartek, 10 maja 2012

makaron z tuńczykiem


szybkie i tanie danie,

składniki (dla 2 osób):

250g spaghetti, fusilli lub penne
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
1 cytryna (skórka z niej i sok z połowy)
chlust oliwy
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól, pieprz

Na rozgrzaną oliwę wrzućcie ząbek czosnku, zeszklijcie go, żeby puścił aromat i zdejmijcie, żeby nie zgorzkniał. Następnie wrzućcie posiekaną natkę pietruszki (nie całą, zostawcie trochę do posypania gotowego dania) oraz odsączonego tuńczyka. Chwilę podsmażcie, dodajcie sok z pół cytryny, wyciśnijcie ząbek czosnku, dodajcie sól i pieprz do smaku oraz posypcie wszystko skórką startą z 1 cytryny.
W międzyczasie ugotujcie makaron al dente. Wymieszajcie wszystko, danie posypcie świeżą natką, starłam jeszcze na koniec trochę skórki z cytryny. Smacznego!

2 komentarze:

  1. przepyszne choć takie proste!Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń