Alternatywa dla królika w śmietanie czy maślance...
Królika można zastąpić kurczakiem. Przepis od Łakomych Włochów :)
Składniki:
- sok i otarta skórka z 1/2 pomarańczy
- sok i otarta skórka z 1/2 cytryny
- 7 łyżek oliwy z oliwek
- 1/2 ząbka czosnku, drobno posiekanego
- 4 gałązki tymianku
- 1 królik, podzielony na kawałki
- 2 szalotki, drobno posiekane
- 50ml białego wina
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 80g czarnych oliwek bez pestek
- bulion warzywny, jeśli będzie potrzebny
Pozostałą oliwę rozgrzejcie na dużej patelni, wrzućcie szalotki i smażcie, aż zmiękną. Wyjmijcie mięso z marynaty (zachowując ją) i wrzućcie na patelnię. Obsmażcie je dokładnie ze wszystkich stron. Na patelnię wlejcie wino i gotujcie, mieszając, aż wyparuje. Zmniejszcie ogień, wlejcie marynatę i doprawcie ją solą oraz pieprzem. Przykryjcie pokrywką i gotujcie na niewielkim ogniu przez 15min. Dodajcie oliwki i gotujcie przez następne 15min, aż królik będzie miękki. Mieszajcie od czasu do czasu, sprawdzając czy sos jest odpowiednio rzadki. Jeśli nie, wlejcie odrobinę bulionu warzywnego.
Zestawcie z ognia, sprawdźcie, czy potrawa jest odpowiednio doprawiona i od razu podawajcie.
Dobrze smakuje z pieczonymi młodymi ziemniakami lub wiejskim chlebem. Smacznego!
Przepysznie wygląda. ja mam ostatnio króliczą fazę i próbuje na wiele sposobów tego zwierzaka - z oliwkami to moja ulubiona wersja :)
OdpowiedzUsuńNam też smakuje :)
OdpowiedzUsuń