poniedziałek, 21 maja 2012

królik w cytrusach z czarnymi oliwkami i tymiankiem



Alternatywa dla królika w śmietanie czy maślance...
Królika można zastąpić kurczakiem. Przepis od Łakomych Włochów :)

Składniki:

  • sok i otarta skórka z 1/2 pomarańczy
  • sok i otarta skórka z 1/2 cytryny
  • 7 łyżek oliwy z oliwek
  • 1/2 ząbka czosnku, drobno posiekanego
  • 4 gałązki tymianku
  • 1 królik, podzielony na kawałki
  • 2 szalotki, drobno posiekane
  • 50ml białego wina
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 80g czarnych oliwek bez pestek
  • bulion warzywny, jeśli będzie potrzebny
W misce wymieszajcie soki i skórki z pomarańczy oraz cytryny, a także 4 łyżki oliwy, czosnek i tymianek. Marynatą polejcie kawałki królika i zostawcie do zaprawiania na 45min.
Pozostałą oliwę rozgrzejcie na dużej patelni, wrzućcie szalotki i smażcie, aż zmiękną. Wyjmijcie mięso z marynaty (zachowując ją) i wrzućcie na patelnię. Obsmażcie je dokładnie ze wszystkich stron. Na patelnię wlejcie wino i gotujcie, mieszając, aż wyparuje. Zmniejszcie ogień, wlejcie marynatę i doprawcie ją solą oraz pieprzem. Przykryjcie pokrywką i gotujcie na niewielkim ogniu przez 15min. Dodajcie oliwki i gotujcie przez następne 15min, aż królik będzie miękki. Mieszajcie od czasu do czasu, sprawdzając czy sos jest odpowiednio rzadki. Jeśli nie, wlejcie odrobinę bulionu warzywnego.
Zestawcie z ognia, sprawdźcie, czy potrawa jest odpowiednio doprawiona i od razu podawajcie.
Dobrze smakuje z pieczonymi młodymi ziemniakami lub wiejskim chlebem. Smacznego!




2 komentarze:

  1. Przepysznie wygląda. ja mam ostatnio króliczą fazę i próbuje na wiele sposobów tego zwierzaka - z oliwkami to moja ulubiona wersja :)

    OdpowiedzUsuń