czwartek, 31 maja 2012

jajko w koszulce z sosem pietruszkowym podane na smażonych szparagach



Intensywnie wykorzystujemy szparagowy sezon. Tym razem przepis na szybką i smaczną przekąskę.

Składniki (dla dwóch osób):

  • pęczek szparagów,
  • 2 jajka,
  • 200 ml gęstego jogurtu,
  • 1/2 cytryny,
  • pęczek pietruszki,
  • 2-3 łyżki octu winnego,
  • sól, pieprz,
  • oliwa do smażenia,
  • dwie garści rukoli.


W garnku o średnicy ok. 25cm zagotujcie wodę. Garnek musi być na tyle duży żeby jajka po wrzuceniu nie połączyły się. Posiekajcie pietruszkę, dodajcie ją do jogurtu, wyciśnijcie sok z 1/2 cytryny, dodajcie sól i pieprz i wymieszajcie. Na patelni rozgrzejcie oliwę. Gdy woda się zagotuje dodajcie ocet i ustawcie siłę grzania na średni poziom. Na patelnie wrzućcie szparagi, doprawcie solą i pieprzem, zamieszajcie. Wbijcie po jednym jajku do miseczki i delikatnie wlejcie jajka do garnka. Jajka będą gotowe po ok. 3 minutach, a szparagi zdejmijcie z patelni po ok. 5minutach. Pamiętajcie żeby zamieszać je kilka razy podczas smażenia. Jajka ostrożnie wyjmijcie z garnka używając łyżki cedzakowej. Na talerzach rozrzućcie rukolę, ułóżcie szparagi, na nich jajko i wszystko polejcie sosem pietruszkowym. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz