wtorek, 8 maja 2012

calzone ze szpinakiem i pieczarkami



Zacznijcie od przygotowania ciasta. Przepis tutaj

Składniki farszu:

  • ok. 500 g pieczarek,
  • 300 g szpinaku (świeżego, umytego i wysuszonego),
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 duże pomidory,
  • 2 kule mozzarelli,
  • 50 g masła,
  • 2 łyżki listków tymianku,
  • oliwa,
  • sól 
  • pieprz


Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzućcie liście szpinaku. Jeśli są duże porwijcie je na mniejsze kawałki. Smażcie dopóki nie zredukuje odpowiednio objętości. Szpinak przełóżcie na talerz. Na patelnie wrzućcie pokrojone w grubą kostkę pieczarki. Podsmażcie. Dodajcie czosnek i tymianek. Dodajcie masło, sól, pieprz i smażcie jeszcze chwilę. Pomidory pozbawcie gniazd nasiennych, pokrójcie w kostkę i wrzućcie na patelnię. Wymieszajcie i duście przez chwilę. Dodajcie szpinak, wymieszajcie i duście dopóki większość płynu nie wyparuje. Farsz nie powinien być zbyt wilgotny, żeby nie zaczął wypływać z ciasta podczas pieczenia.

Ciasto podzielcie na dwie części. Każdą rozwałkujcie. Placki powinny mieć mniej więcej średnicę ok. 30 cm i grubość 3-5 mm. Na placki nałóżcie równe porcje farszu i równomiernie rozprowadźcie. Posypcie kawałkami mozzarelli. Złóżcie placek delikatnie na pół i starannie zlepcie brzegi, żeby nadzienie nie wypadło. Gotowe calzone przełóżcie na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczcie w maksymalnie rozgrzanym piekarniku ok. 15 minut. Calzone powinny się zrumienić. Smacznego!


3 komentarze:

  1. w sobote zrobiłam wasza tarte z malinami rewelacja, dzisiaj na kolacje pizza calzone rewelacja, wasze przepisy są smaczne, kolorowe, pachnące, powodzenia, as

    OdpowiedzUsuń
  2. O jejku jaka pyszota, musze zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń