środa, 18 kwietnia 2012

ulubione śniadanie Justyny




Szparagi z sosem hollandaise, jajka w kokilkach i ciabatta z pomidorami.

Składniki:

  • kilkanaście zielonych szparagów,
  • 2 pomidory,
  • garść liści bazylii,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 2 ciabatty,
  • ząbek czosnku,
  • oliwa,
  • gęsta śmietana 18% - 36%,
  • masło do smarowania kokilek,
  • pieprz, sól, cukier
  • cytryna,


sos:

  • 3 żółtka,
  • sok z połowy cytryny,
  • 100g roztopionego i chłodnego masła,
  • łyżeczka musztardy,
  • pieprz, sól.


Z pomidorów usuńcie gniazda nasienne. Pokrójcie w drobną kostkę, dodajcie posiekaną bazylię, posiekany czosnek, oliwę, pieprz i sól. Wszytko wymieszajcie i odstawcie na później.
Ze szparagów odetnijcie zdrewniałe końcówki ok. 1,5cm. Zagotujcie wodę z sokiem z cytryny, łyżeczką soli i cukru. Szparagi wrzućcie do wrzątku i gotujcie ok. 8min. Uważajcie żeby ich nie rozgotować!
Kokilki wysmarujcie masłem. Wbijcie po jednym jajku. Dodajcie łyżkę śmietany i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 10-12 minut, aż białko jajek się zetnie.
Czas na sos. W garnku zagotujcie trochę wody. W metalowej misce wymieszajcie żółtka z sokiem z cytryny i musztardą. Jak zacznie wrzeć postawcie na garnku miskę tak żeby nie dotykała wody. Powoli dodajcie roztopione masło. Sos mieszajcie intensywnie dopóki nie zacznie gęstnieć. Zdejmijcie z garnka. Dodajcie pieprz i sól.
Ciabatty przekrójcie, i nałóżcie pomidory. Szparagi polejcie sosem. Jajka doprawcie solą i pieprzem. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz