Szparagi z sosem hollandaise, jajka w kokilkach i ciabatta z pomidorami.
Składniki:
- kilkanaście zielonych szparagów,
- 2 pomidory,
- garść liści bazylii,
- 2 jajka,
- 2 łyżki śmietany,
- 2 ciabatty,
- ząbek czosnku,
- oliwa,
- gęsta śmietana 18% - 36%,
- masło do smarowania kokilek,
- pieprz, sól, cukier
- cytryna,
sos:
- 3 żółtka,
- sok z połowy cytryny,
- 100g roztopionego i chłodnego masła,
- łyżeczka musztardy,
- pieprz, sól.
Z pomidorów usuńcie gniazda nasienne. Pokrójcie w drobną kostkę, dodajcie posiekaną bazylię, posiekany czosnek, oliwę, pieprz i sól. Wszytko wymieszajcie i odstawcie na później.
Ze szparagów odetnijcie zdrewniałe końcówki ok. 1,5cm. Zagotujcie wodę z sokiem z cytryny, łyżeczką soli i cukru. Szparagi wrzućcie do wrzątku i gotujcie ok. 8min. Uważajcie żeby ich nie rozgotować!
Kokilki wysmarujcie masłem. Wbijcie po jednym jajku. Dodajcie łyżkę śmietany i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 10-12 minut, aż białko jajek się zetnie.
Czas na sos. W garnku zagotujcie trochę wody. W metalowej misce wymieszajcie żółtka z sokiem z cytryny i musztardą. Jak zacznie wrzeć postawcie na garnku miskę tak żeby nie dotykała wody. Powoli dodajcie roztopione masło. Sos mieszajcie intensywnie dopóki nie zacznie gęstnieć. Zdejmijcie z garnka. Dodajcie pieprz i sól.
Ciabatty przekrójcie, i nałóżcie pomidory. Szparagi polejcie sosem. Jajka doprawcie solą i pieprzem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz