wtorek, 17 kwietnia 2012

smażona ryba z chrupiącą bułką tartą i ziołową sałatką z pomidorów


Na przepis wpadłam w jednej z książek Jamiego Olivera, którego oboje bardzo lubimy i cenimy.
Na 4 porcje.

Składniki na sałatkę z pomidorów:

3 duże garście mieszanych pomidorów, pokrojonych na kawałki (dałam koktajlowe)
oliwa
ocet winny
sól morska
świeżo zmielony pieprz
listki oberwane z 1 małego pęczka bazylii, drobno posiekane
1 mały pęczek koperku, drobno posiekany

Składniki na smażoną rybę:

sól morska
świeżo zmielony pieprz
8 filetów ryby (użyłam mintaja, w oryginalnym przepisie jest barwena)
mąka do posypania
oliwa

Składniki na chrupiącą bułkę tartą:

oliwa listki oberwane z 4 gałązek tymianku, drobno posiekane
200g bułki tartej
2 suszone papryczki chilli (opcjonalnie)
skórka z 1 cytryny

Wrzuć pokrojone pomidory do miski, wlej sporą ilość oliwy i kilka łyżek octu. Przypraw obficie solą i pieprzem. Teraz na przemian próbuj i koryguj smak, aż osiągniesz w pełni zadowalający efekt. Dodaj bazylię, koperek, wymieszaj.

Przypraw filety solą oraz pieprzem i obtocz w mące, strząsając jej nadmiar. Postaw patelnię na średnim ogniu, wlej kilka łyżek oliwy, a kiedy będzie gorąca połóż na niej filety. Smaż przez 3min. Obróć rybę i dosmaż przez 1min.

Przełóż filety na talerz. Na patelnię, na której się smażyły wlej niewielką ilość oliwy, wrzuć tymianek, bułkę tartą, chilli i skórkę z cytryny. Wymieszaj i przyrumień na piękny, złoty kolor.

Nałóż na talerze porcje sałatki z pomidorów, a na niej po dwa filety na porcję. Gorącą bułką posyp danie na koniec. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz