środa, 4 kwietnia 2012

krem cytrynowy a'la żurek


Nie jestem specjalną fanką żuru, więc znalazłam jego, mam wrażenie, godne zastępstwo :)

Składniki (4 porcje):

1 marchewka
1 pietruszka
1 mały seler
1 mały por
2 ząbki czosnku
1 cebula
3 łyżki oliwy
2 gałązki tymianku
2 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
4 podudzia kurczaka
1,3l wody
sok z 3 małych lub 2 dużych cytryn
sól
pieprz
2 jajka ugotowane na twardo

Obrane warzywa poszatkujcie w kostkę i ugotujcie je do miękkości.
W drugim garnku podsmażcie na oliwie cebulę z czosnkiem. Wrzućcie tymianek, ziele angielskie, liść laurowy i kawałki kurczaka. Podsmażcie aż mięso będzie złociste. Zalejcie wodą i gotujcie na wolnym ogniu 25min. Wywar przecedźcie i miksujcie na krem z ugotowanymi wcześniej warzywami, kawałkami kurczaka i sokiem cytrynowym. Doprawcie solą i pieprzem. Krem podajcie z połówkami ugotowanego jajka. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz