niedziela, 1 kwietnia 2012

chleb ziemniaczano-orzechowy


na przepis wpadliśmy w "Kuchni", nam taki chleb zasmakował, ciekawe jak odbiorą go Wasze kubki smakowe?

Potrzebujecie:

50 dag ziemniaków
200ml wody
3 dag świeżych drożdży
20 dag orzechów włoskich i laskowych
50 dag mąki pszennej, tortowej
15g soli
5 dag mielonych nasion kolendry
1 jajko

Ziemniaki ugotujcie w mundurkach, odparujcie i obierzcie.
W 50ml ciepłej wody rozpuśćcie drożdże, przykryjcie je, pozostawcie w ciepłym miejscu i czekajcie aż zaczną pracować.
Grubo posiekajcie orzechy, zrumieńcie je lekko na suchej rozgrzanej patelni.
Mąkę wymieszajcie w misce z solą, kolendrą i orzechami. My mieliśmy kolendrę w ziarnach, więc najpierw utarliśmy ją w moździerzu.
Ciepłe ziemniaki rozgniećcie na puree, dodajcie do mąki wraz z jajkiem, drożdżami i resztą wody.
Zagniatajcie, aby powstało zwięzłe ciasto. Przykryjcie je i odstawcie na godzinę do wyrośnięcia, potem podzielcie na pół i z każdej części uformujcie podłużny bochenek. Oba bochenki ułóżcie na blasze wyściełanej pergaminem, przykryjcie, czekajcie jeszcze godzinę, aby ponownie wyrosły.
Pieczcie 30min w 200'C (wnętrze piekarnika warto przed włożeniem chlebków spryskać wodą lub wstawić na dno żaroodporną miskę z gorącą wodą). Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz