środa, 11 kwietnia 2012

chleb wiejski



Składniki na dwa bochenki:
30g świeżych drożdży
600ml ciepłej wody
1kg mąki pszennej
łyżka soli
łyżka miodu (opcjonalnie cukier)

Miód i drożdże wymieszajcie z wodą. Odstawcie na kilka minut żeby drożdże zaczęły pracować. do miski wsypcie mąkę i sól, zróbcie zagłębienie pośrodku i wlejcie rozpuszczone drożdże. Wszystko dobrze wymieszajcie, aż powstanie ciągnące się ciasto. Ciasto przełóżcie na posypaną mąką stolnicę i solidnie zagniatajcie przez ok. 5 minut. Jak jest lepiące dodajcie trochę mąki. Z zagniecionego ciasta uformujcie kulę, natnijcie nożem w kilku miejscach (dzięki nacięciom lepiej wyrośnie),odstawcie do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Po wyrośnięciu odgazujcie ciasto uderzając w nie pięścią. Podzielcie ciasto na dwie części z każdej uformujcie kulę. Przełóżcie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (po jednej kuli na blachę). Zróbcie kilka ukośnych nacięć, posypcie lekko mąką i odstawcie do ponownego wyrośnięcia na ok. 45 minut. Pieczcie po jednym chlebie w 225 stopniach przez ok. 30 minut aż skórka zrobi się rumiana. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz