czwartek, 15 marca 2012

spaghetti ze śmietaną cytrynową i krewetkami


szybkie i wykwintne danie.

składniki:
500g spaghetti
4 dymki
1 łyżeczka masła
200g gęstej śmietany
150ml wywaru warzywnego
2-3 łyżki soku z cytryny
świeżo zmielony pieprz
sól
200g gotowanych krewetek bez skorupek
kilka listków bazylii

umyjcie i wyczyśćcie dymkę, posiekaną podsmażcie na patelni, na maśle. w dużym garnku zagotujcie wodę wraz z solą. do wrzątku włóżcie spaghetti, gotujcie w odkrytym garnku, tak aby było al dente. na patelnię wlejcie śmietanę, wywar warzywny i sok z cytryny, ogrzejcie na malutkim ogniu, od czasu do czasu mieszajcie, uważając, żeby sos odparował, ale się nie zwarzył. sos doprawcie do smaku solą i pieprzem. dopiero na koniec włóżcie odsączone krewetki, chwilę ogrzejcie i raczej nie gotujcie, żeby nie stwardniały. spaghetti wymieszajcie z sosem, posypcie listkami bazylii. smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz