niedziela, 4 marca 2012

spaghetti a’la pieczarka




Jak już nudzi nam się pomodoro, pod nóż lecą pieczary :)
Danie nieskomplikowane, szybkie i tanie.
Potrzebujecie (2 porcje):
250g makaronu spaghetti
30-40dag pieczarek
1 cebulę
3-4 łyżki śmietany do zup (18%)
szczyptę gałki muszkatołowej
15-20 dag sera typu cheddar
pęczek pietruszki
sól
pieprz
oliwę, łyżkę masła
Myjecie i siekacie pieczarki. Kroicie cebulę w kostkę.
Wstawiacie wodę na makaron.
Rozgrzewacie na patelni trochę oliwy z masłem, wrzucacie cebulę i smażycie aż się zeszkli.
Dorzucacie pieczarki, mieszacie je z cebulą i nadal smażycie aż pieczarki puszczą wodę, której niestety będzie sporo. W tym momencie najczęściej po prostu wszystko odcedzam, żeby pieczarki nam się nie ugotowały.
Gotującą się wodę solicie i wrzucacie do niej makaron.
Do pieczarek dodajecie sól, świeżo zmielony pieprz, gałkę i posiekaną pietruszkę. Jeśli wydaje Wam się, że jest za mało tłuszczu, dorzucacie trochę masła.
Na koniec wrzucacie śmietanę i ser, chwilę dusicie.
Odcedzacie makaron, możecie go lekko skropić oliwą. Wykładacie go na talerze i dodajecie śmietanowo-serowy sos pieczarkowy, posypujecie natką. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz