wtorek, 27 marca 2012

prosty krem z pomidorów





Najczęściej robię go naszym synom, kiedy chcę przemycić trochę marchewki, której nie tolerują w innej postaci :)
Składniki:
puszka pomidorów
2-3 marchewki
cebula
2-3 ząbki czosnku
250ml bulionu warzywnego
oliwa
sól
pieprz
bazylia
parmezan
Na oliwie podsmażcie cebulę, dorzućcie czosnek pokrojony w plasterki, następnie poszatkowaną w dość cienkie plastry marchewkę i duście na średnim ogniu 8-10min. Następnie zalejcie wszystko bulionem i gotujcie 10min, potem wlejcie pomidory, zamieszajcie, dodajcie sól i pieprz, gotujcie jeszcze chwilkę. Jeśli nie macie świeżej bazylii, teraz możecie dodać suszoną. Zmiksujcie wszystko na gładką masę. Przed podaniem posypcie świeżo startym parmezanem i świeżą bazylią. Smacznego!

3 komentarze:

  1. ugotowała z prawdziwych pomidorów bo nie miala w słoiku, pycha! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Krem jest prosty i szybki do zrobienia a przy tym niesamowicie pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się, że smakuje! Pozdrawiamy! :)

      Usuń