środa, 7 marca 2012

muffiny z jabłkiem i cynamonem


muffiny zawsze kojarzyły mi się z suchym ciastem, więc jak się za nie zabrałam, to sobie postanowiłam, że nadzienie musi być na tyle wilgotne, żeby się to dało przełknąć bez popijania :)
jabłka do tego są idealne, jeszcze ten cynamon...

na 12szt potrzebujecie:

  • 2 małe jabłka
  • 210 g cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 280 g mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 250 g maślanki

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w drobne kawałki i posypać 1 łyżeczką cynamonu. Masło rozpuścić i zostawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z 150 g cukru, sodą oczyszczoną i solą. Dodać jajko, maślankę, masło, na koniec dodać pokrojone jabłka i wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st. C (z termoobiegiem do 180 st. C), papilotki umieścić w zagłębieniach blachy na muffiny. Papilotki napełnić ciastem, pozostałe 25 g cukru wymieszać z 1 łyżeczka cynamonu i tą mieszanką posypać muffinki po wierzchu. Wstawić do piekarnika i piec ok. 18 minut.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz