środa, 21 marca 2012

bagietka z serem i bez sera


ta bagietka to cudo.
składniki:

1 szklanka ciepłej wody,
3 szklanki mąki pszennej,
1 paczka suchych drożdży,
1 łyżka miodu,
1 łyżeczka soli,
1/2 kostki masła,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka suszonego oregano,
10 dag żółtego sera (cheddar)

w wodzie rozpuście miód, dodajcie drożdże i odstawcie na kilka minut. mąkę wsypcie do dużej miski i dodajcie sól. w mące zróbcie zagłębienie, wlejcie wodę, wymieszajcie i zagniatajcie dopóki ciasto nie zrobi się gładkie. przykryjcie miskę folia spożywczą i odstawcie na godzinę. przez ten czas ciasto powinno podwoić swoją objętość. jak wyrośnie walnijcie w nie pięścią żeby pozbyć się nadmiaru powietrza. podzielcie na dwie równe części i uformujcie z nich bagietki. przełóżcie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryjcie folią i odstawcie na 30 minut. w między czasie rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni. przed włożeniem bagietek obniżcie temperaturę do 180 stopni i pieczcie przez 20 minut. w rondelku rozpuście masło, dodajcie czosnek, szczyptę soli i oregano. po upływie 20 minut wyjmijcie bagietki posmarujcie roztopionym masłem i włóżcie do piekarnika na ok. 7 minut, aż bagietka się przypiecze (zostawcie trochę masła). ser pokrójcie na plasterki. gdy bagietki będą gotowe wyjmijcie i odstawcie na ok. kwadrans żeby ostygły. jedna możecie już zacząć zajadać. drugą natomiast natnijcie (nożem z ząbkami) w odstępach ok. 1cm. nacięcia posmarujcie masłem i włóżcie w nie ser. bagietkę wsadźcie ponownie do piekarnia żeby ser się roztopił. po wyjęciu gotowa do konsumpcji. smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz