poniedziałek, 13 lutego 2012

ciabatta w domu

własnoręczne wypieki smakują o niebo lepiej. po chałce czas na ciabattę. przepis na trzy spore placki. 30g świeżych drożdży, czubata łyżka miodu (może być cukier), 600ml ciepłej wody, 1kg mąki, łyżka soli, 6 łyżek oliwy. miód i drożdże rozpuścić w wodzie. zostawić na kilka minut. do miski wsypać mąkę i sól, zrobić zagłębienie pośrodku i wlać rozpuszczone drożdże. wszystko dobrze wymieszać, aż powstanie ciągnące się ciasto. ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i solidnie zagniatać przez ok. 5 minut. jak się lepi dodać mąkę. z zagniecionego ciasta uformować kulę, naciąć nożem w kilku miejscach i odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. ja wyrośnie ponownie zagnieść dodając oliwę. ciasto podzielić na 3 części. uformować z nich walce o długości ok. 30cm. walce rozpłaszczyć dłonią aby przybrały kształt prostokątów (30x10 grube na ok.2,5cm) blachę wyłożyć papierem do pieczenia, obsypać mąką. przełożyć na blachę placki, obsypać mąką, ukośnie naciąć nożem i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia. po tym czasie wstawić do rozgrzanego do 225 stopni piekarnika i piec ok. 25 minut. podawać z czym tylko dusza zapragnie. smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz