niedziela, 14 listopada 2010

dla wielbicieli szafranu i kuchni indyjskiej


ciekawy pomysł na mintaja czy dorsza. 1kg filetów, 2 łyżeczki słodkiej papryki, łyżeczka ostrej papryki, łyżeczka szafranu, czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej, ząbek czosnku, kilka liści bazylii, sól, sok z limonki, ok 40dag jogurtu naturalnego. filety przyprawić słodką papryka i solą, zalać sokiem z limonki, przykryć i wstawić na kilka godzin do lodówki. jogurt wymieszać z ostrą papryką i szafranem (uwaga: zbyt duża ilość szafranu nada potrawie gorzki smak) podgrzać w garnku o grubym dnie, dodać mąkę i mieszać, aż powstanie gładki sos. dodać drobno posiekany czosnek i lekko posolić. do sosu wrzucić rybę i gotować ok. 10 minut. przed podaniem posypać bazylią. dobrze smakuje z ryżem albo kuskusem. smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz