piątek, 3 kwietnia 2009

gulasz

przepisów na gulasz jest całe mnóstwo, ja proponuję Wam prostą, nie wymagającą wielkich umiejętności wersję tego wyśmienitego dania. zacznę od składników (dla dwojga na dwa dni) 0,5kg mięcha wołowego, 4 ziemniaki, 3 papryki (żółta, zielona, czerwona), puszka pomidorów, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, słodka papryka w proszku, pieprz kajeński, sól, oliwa do smażenia. cebulę kroję w cienkie plastry i podsmażam na dużej patelni, gdy już jest zrumieniona, dodaję mięso posolone i pokrojone w kostkę (2-3 cm) wszystko duszę pod przykryciem na małym ogniu ok.30 minut, w trakcie duszenia można dodać trochę bulionu z kostki i byczej krwi z eger. następnie wrzucam pokrojone w kostkę kartofle i paprykę, posiekany czosnek, pomidory z puszki, przyprawiam słodką papryką i pieprzem kajeńskim. zalewam bulionem, tak aby wszystkie składniki były zakryte i gotuję na małym ogniu, aż kartofle będą miękkie, a sos zgęstnieje. najlepiej smakuje z butelką wspomnianej wcześniej byczej krwi z eger. smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz