czwartek, 9 kwietnia 2009

skośne jaja

chińskie herbaciane jaja jak nic pasują do zbliżających się świąt. wiele pracy też nie wymagają, praktycznie same się robią. zatem proszę: 6 jaj, 3/4 szklanki sosu sojowego, 2 gwiazdki anyżu, 2 łyżki czarnej herbaty, albo 2 torebki, laska cynamonu, łyżeczka cukru i trochę skórki pomarańczowej. jaj należy ugotować na twardo. jak będą gotowe i ostygną rozbijcie skorupkę za pomocą łyżeczki tak aby na całym jaju powstała "pajęczyna". do wody, w której gotowaliście jajca dodajcie wszystkie składniki i jaja. zagotujcie i zaraz po tym jak zacznie wrzeć zmniejszcie grzanie pod garem do minimum. trzymajcie na wolnym ogniu ok. 40 minut. potem zdejmijcie z kuchenki, przykryjcie pokrywką i pozostawcie na kilka godzin, a najlepiej na cała noc w zalewie. smacznych jaj.

2 komentarze: