Deser...łatwy, lekki w przygotowaniu i niewiarygodnie przyjemny w konsumowaniu. Jeden z bardziej znanych na świecie.
Przed Państwem TIRAMISU!
Składniki: (2 porcje)
- 6 podłużnych biszkoptów
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 80 ml sherry
- 3 łyżki startej czekolady
- 120 ml espresso
- 2 łyżeczki cukru, do posłodzenia espresso
W miseczkach ciasno ułóżcie pokruszone na kawałki biszkopty (używamy podłużnych), wcześniej przygotujcie ok. 120 ml espresso, posłodźcie je i zalejcie biszkopty. Ważne, żeby dobrze nasiąknęły kawą. Jeśli jest taka potrzeba można zawsze dodać biszkoptów albo espresso. Opakowanie serka mascarpone (250 g) ubijcie z łyżką cukru pudru,nie przerywając mieszania dolejcie powoli sherry. Tyle, żeby serek stał się gładki i miał dość luźną konsystencję, jak śmietana. Masą z serka i sherry zalejcie biszkopty. Wierzch posypcie wiórkami gorzkiej czekolady i wstawcie na kilka godzin do lodówki. Żony, dziewczyny, narzeczone będą zachwycone! :) Smacznego!
mmm... pyszności. Czemu wszystko w Twoich przepisach jest takie łatwe? Zupełnie jakbyś herbatę robił. Oj trzeba było iść do gastronomika ;):)
OdpowiedzUsuńpewnie jakbym poszedł to by nie było, jako amator bez stresu, na pełnym luzie robię, hobby ;))
OdpowiedzUsuń