środa, 4 lutego 2009

tiramisu


Deser...łatwy, lekki w przygotowaniu i niewiarygodnie przyjemny w konsumowaniu. Jeden z bardziej znanych na świecie. 
Przed Państwem TIRAMISU!

Składniki: (2 porcje)

  • 6 podłużnych biszkoptów
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 80 ml sherry
  • 3 łyżki startej czekolady
  • 120 ml espresso
  • 2 łyżeczki cukru, do posłodzenia espresso



W miseczkach ciasno ułóżcie pokruszone na kawałki biszkopty (używamy podłużnych), wcześniej przygotujcie ok. 120 ml espresso, posłodźcie je  i zalejcie biszkopty. Ważne, żeby dobrze nasiąknęły kawą. Jeśli jest taka potrzeba można zawsze dodać biszkoptów albo espresso. Opakowanie serka mascarpone (250 g) ubijcie z łyżką cukru pudru,nie przerywając mieszania dolejcie powoli sherry. Tyle, żeby serek stał się gładki i miał dość luźną konsystencję, jak śmietana. Masą z serka i sherry zalejcie biszkopty. Wierzch posypcie wiórkami gorzkiej czekolady i wstawcie na kilka godzin do lodówki. Żony, dziewczyny, narzeczone będą zachwycone! :) Smacznego!


2 komentarze:

  1. mmm... pyszności. Czemu wszystko w Twoich przepisach jest takie łatwe? Zupełnie jakbyś herbatę robił. Oj trzeba było iść do gastronomika ;):)

    OdpowiedzUsuń
  2. pewnie jakbym poszedł to by nie było, jako amator bez stresu, na pełnym luzie robię, hobby ;))

    OdpowiedzUsuń