sobota, 31 stycznia 2009

pizza time

mimo, że czerpię niewiarygodną przyjemność z przygotowywania posiłków wszelakich, pizze wolałem zjeść poza domem. wszystko przez błędne przekonanie, że jej przygotowanie to babranina z drożdżami i wymagające nie wiadomo jakiej sprawności wyrabianie ciasta. z pomocą przyszła nieoceniona żona Justyna, od której(nie pamiętam z jakiej okazji, tylko ciii) dostałem jedną z kilku książek napisanych przez sepleniącego, sympatycznego, Brytyjczyka Jamiego Olivera. dzieło to nosi nazwę "włoska wyprawa Jamiego". skoro wybrał się do Włoch, przepis na ciasto na pizze podać musiał i chwała mu za to. dzięki niemu przygotowanie ciasta nie zajmuje mi wiecej niż podanie schabowego czyli ok. 30 minut. no to do meritum. proporcje tu podane starczają na wypełnienie ciastem dwóch blach o średnicy 30 cm. 1/2 kg mąki, saszetka drożdzy suszonych 7g, łyżeczka soli,łyżeczka cukru pudru, ok. 300ml letniej wody. drożdże i cukier mieszam z wodą i odstawiam na minut pięć. Jamie teraz radzi, żeby mąkę z solą przesypać na stolnicę itd, itd...my stolnicy nie posiadamy, dlatego ciasto wyrabiam w misce, gdy składniki się połączą wyrzucam je na kuchenny blat opruszony mąką i dalej zagniatam aż stanie się gładkie, sprężyste i miękkie. opruszone mąką, przykrywam folią do żwyności i odstawiam na kwadrans, żeby nieco odpoczęło od tego ugniatania. gdy już jest wypoczęte dziele na dwie części, jedną wrzucam do wora i potem do zamrażalnika, będzie na poźniej (nam jedna pizza na obiad w zupełności starcza) drugi kawałek rozwałkowuję do wielkości zbliżonej do blachy. blachę smaruję, masłem i posypuję maką. ciacho na blachę i zaczynam układankę: przecier pomidorowy (200g Valfrutta),obsypuję zakupioną u sąsiadów mieszanką przypraw Pizza Gewürz, następnie dodaję kilka pokrojonych w plastry ząbków czosnku, oliwki i kapary. te ostatnie tylko na swoją połowę ;) całość obsypuję tartą mozzarellą. pizzę piekę ok. 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 250 stopni C. to wszystko, pozostaje tylko jeść. smacznego!

3 komentarze:

  1. a ile drozdzy swiezych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 7g drożdży instant = 25g drożdży świeżych

      Usuń
  2. pizza rewelacja, najlepsze ciasto jakie jadłam, robiłam już kilka różnych ciast z różnych receptur ale te przyćmiewa wszystkie, palce lizać :D w poniedziałek robiłam ją po raz pierwszy a dzisiaj już mi ślinka leci, więc ciasto wyrobione i odpoczywa sobie, bardzo bardzo polecam ten przepis!

    OdpowiedzUsuń