środa, 28 stycznia 2009

spaghetti z czosnkiem i parmezanem


Prosto i szybko to w kuchni lubimy najbardziej. Takim według nas jest spaghetti w sosie białym z czosnkiem i parmezanem. Makaron, czosnek i parmezan zaliczają się do grupy produktów, które musimy mieć zawsze w domu. W innym razie miewamy bóle głowy. 

Potrzebne jest:

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 1/3 kostki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g startego parmezanu
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki (opcjonalnie)

Czosnek należy zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach i podsmażyć na maśle. Rzecz wiadoma, makaron ugotować w osolonej wodzie, al dente. Przed odcedzeniem makaronu, warto odlać trochę wody (kilka łyżek), którą dodamy do sosu, żeby był aksamitnie delikatny. Masło z czosnkiem przelać do dużej miski, dodać spaghetti, wodę, parmezan, pieprz i dobrze wymieszać. Można posypać pietruszką. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz